Împărțirea în grupe egale. Numărul elementelor dintr-o grupăNe jucăm și împărțim!

Veverița Lisa a găsit 12 alune, pe care vrea să le mănânce în zilele următoare. Dacă mănâncă 2 alune în fiecare zi, câte zile îi vor ajunge alunele găsite? (am folosit desene - vă plac veverița și alunele? :)) - create de Clker-Free-Vector-Images și József Simon de la Pixabay)

Grupăm alunele câte 2, obținem 6 grupe.

S-o ajutăm pe Lisa. În fiecare zi vrea să mănânce câte 2 alune; le putem grupa câte 2, să vedem câte astfel de grupe obținem (câte una pentru fiecare zi).

Grupăm alunele câte 2, obținem 6 grupe.

Obținem 6 grupe cu câte 2 alune, deci cele 12 alune îi vor ajunge 6 zile, dacă mănâncă 2 alune în fiecare zi. Tocmai am descoperit o nouă operație aritmetică, împărțirea. Ea a împărțit cele 12 alune în grupe de câte două și a obținut 6 astfel de grupe; putem scrie astfel:

operația de împărțire

Am știut câte alune sunt în total și le-am împărțit în mod egal în mai multe grupe. A trebuit să aflăm numărul acestor grupe. Înseamnă că dacă știm numărul total de alune și vrem să le împărțim în mod egal în una sau mai multe grupe, atunci facem operația de împărțire.Dar dacă Lisa ar fi gândit astfel: „Am 12 alune; dacă vreau să-mi ajungă 6 zile și în fiecare zi să mănânc același număr de alune, atunci câte alune aș putea mânca pe zi?” S-o ajutăm pe Lisa și de data asta.

Sunt 12 alune în total; Lisa vrea să mănânce același număr de alune în fiecare zi, timp de 6 zile. Pentru asta, grupăm cele 12 alune în 6 grupe, câte o grupă pentru fiecare zi. Neapărat, trebuie să punem un număr egal de alune în fiecare grupă!

operația de împărțire

De această dată am știut numărul total de alune, numărul de grupe pe care vrem să le formăm și faptul că în fiecare grupă trebuie să fie același număr de alune. Știind acestea, am folosit iar operația de împărțire și am aflat câte alune sunt în fiecare grupă.

Înseamnă că putem folosi împărțirea atunci când știm numărul total de elemente și:

numărul grupelor pe care vrem să le formăm, în fiecare grupă fiind același număr de elemente; aflăm astfel câte elemente sunt într-o grupă;

numărul elementelor dintr-o grupă, în fiecare grupă fiind același număr de elemente; aflăm astfel câte grupe putem forma.Exemple

(am folosit desene frumoase - vă plac pisicuțele și peștișorii? :)) - create de GraphicMama-team, OpenClipart-Vectors și Dmitry Abramov de la Pixabay)

operația de împărțireÎncearcă și tu!

1)

operația de împărțire

Răspuns

2)

operația de împărțire

RăspunsPuteți citi și ...

Legătura dintre împărțire și înmulțire

Împărțirea exactă (cu rest zero) a numerelor naturale

Împărțirea exactă - calcul în scris

Împărțirea exactă - cum calculăm în scris. Exemple

Împărțirea cu rest a numerelor naturale

Împărțirea cu rest - calcul în scris