Formarea numerelor naturale


Cifrele și numerele de la 0 la 9

Numerele naturale sunt în baza 10, adică există zece cifre (simboluri, notații) cu ajutorul cărora scriem numerele: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9:

Primele numere naturale sunt formate dintr-o singură cifră: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9:Ce număr urmează?

Urmează numerele cu două cifre, apoi cele cu trei cifre etc. Fiecare număr este mai mare cu o unitate decât cel dinaintea lui. Astfel, șirul numerelor naturale este infinit (pentru că mereu vom mai putea adăuga o unitate), deci nu vom termina niciodată de numărat:Ce înseamnă fiecare cifră din care e format un număr natural?

Scrierea numerelor în baza 10 (sistemul zecimal) înseamnă că poziția pe care o are fiecare cifră într-un număr are o anumită semnificație și un nume. Pentru a stabili numele și semnificația fiecărei cifre dintr-un număr natural, acestea se grupează câte trei, de la dreapta la stânga. Primele nouă poziții ale cifrelor, de la dreapta la stânga, sunt: unități, zeci, sute, mii (unități de mii), zeci de mii, sute de mii, milioane (unități de milioane), zeci de milioane, sute de milioane.

Fiecare poziție, începând de la dreapta la stânga, este de 10 ori mai mică decât poziția următoare. Asta înseamnă că 10 unități formează o zece, 10 zeci formează o sută, 10 sute formează o mie etc.Exemple

Ce înseamnă numărul 14?

Numărul 14 are două cifre; înseamnă că mai întâi vom forma grupe cu câte zece unități. Putem forma o singură grupă cu zece unități și mai rămân patru unități. Cifra zecilor este 1 și cifra unităților este 4. Avem o zece și patru unități, adică o grupă cu 10 unități și încă 4 unități.

Ce înseamnă numărul 57?

Numărul 57 este format din două cifre. Deci mai întâi vom forma câte grupe putem cu câte 10 unități. Putem forma 5 grupe cu câte 10 unități și mai rămân 7 unități. Cifra zecilor este 5, iar cifra unităților este 7. Înseamnă că avem 5 zeci și 7 unități, adică 5 grupe de câte 10 unități și încă 7 unități.

Ce înseamnă numărul 103?

Numărul 103 este format din trei cifre, deci mai întâi vom forma grupe cu câte 100 de unități. După ce le vom completa pe acestea, unitățile care rămân le grupăm câte 10, iar la final mai rămân câteva unități, mai puțin de 10. Formăm o grupă cu 100 de unități și mai rămân 3 unități. Cifra sutelor este 1, cifra zecilor este 0 și cifra unităților este 3. Asta înseamnă că avem o grupă cu 100 de unități, nicio grupă cu zece unități și încă 3 unități. Rolul cifrei 0 este de a arăta că poziția pe care o ocupă este liberă. Invenția acestui simbol este esențială pentru sistemul de numerație zecimal.

Ce înseamnă numărul 222?

Numărul 222 este format doar cu ajutorul cifrei 2, care este folosită de trei ori. Formăm mai întâi grupe cu câte 100 de unități; vom obține 2 astfel de grupe, adică vom avea 2 sute. Unitățile rămase sunt mai puține de 100; le grupăm câte zece și obținem 2 zeci pe care le punem în coloana zecilor. Rămân 2 unități pe care le așezăm în coloana unităților. Astfel, cifra sutelor este 2, cifra zecilor este 2 și cifra unităților este 2. Avem 2 sute, 2 zeci și încă 2 unități (adică 2 grupe cu câte 100 de unități, 2 grupe cu câte 10 unități și încă 2 unități). Poziția pe care o ocupă cifra 2 este foarte importantă, deși doar ea este folosită pentru scrierea numărului 222.Puteți citi și ...

Cifra zecilor și numărul zecilor

Scrierea și citirea numerelor naturale în sistemul de numerație zecimal