Cifra zecilor și numărul zecilor

Cifra zecilor

Cifra zecilor arată câte grupe de câte 10 unități pot fi formate cu unitățile rămase, după ce s-au format deja grupe corespunzătoare sutelor, miilor etc. Cifra zecilor este a doua cifră a numărului, de la dreapta la stânga (deci pentru a ști care este cifra zecilor, e importantă poziția acesteia).

În mod asemănător gândim dacă vrem să aflăm cifra sutelor, a miilor etc. Cifra sutelor este a treia cifră a numărului, de la dreapta la stânga și arată câte grupe a câte 100 de unități putem forma cu unitățile rămase după ce am forma deja grupe corespunzătoare miilor, zecilor de mii etc.

Dacă numărul are două cifre, atunci cifra zecilor arată și numărul zecilor. La fel, dacă numărul are trei cifre, atunci cifra sutelor arată și câte sute are respectivul număr etc.Numărul zecilor sau câte zeci are un număr dat

Numărul zecilor arată câte grupe de câte 10 unități pot fi formate pentru un număr dat. Pentru a-l afla, împărțim numărul la 10; câtul acestei împărțiri arată numărul zecilor, adică câte grupe de câte 10 unități s-au format (facem împărțirea cu rest, cum am învățat în clasele primare).

Dacă vrem să aflăm câte sute are un număr dat, îl împărțim la 100; câtul acestei împărțiri ne arată numărul sutelor. La fel gândim dacă vrem să aflăm numărul miilor etc.Exemple

Care este cifra zecilor pentru numărul 2371?

Numărul 2371 este format din patru cifre, deci are cifra unităților, a zecilor, a sutelor și a miilor. Cifra zecilor este a doua cifră a numărului, de la dreapta la stânga.

Deci pentru numărul 2371, cifra zecilor este 7.

Care este numărul zecilor pentru numărul 2371?

A afla numărul zecilor lui 2371 înseamnă a afla câte zeci are. Deci trebuie să aflăm câte grupe de câte 10 unități putem forma. Pentru aceasta, împărțim numărul 2371 la 10; câtul acestei împărțiri este numărul zecilor lui 2371.

Am obținut că cifra zecilor numărului 2371 este 3, iar numărul zecilor este 237.


Puteți citi și ...

Formarea numerelor naturale

Scrierea și citirea numerelor naturale în sistemul de numerație zecimal