Cum numărau egiptenii antici?

Hieroglifele

Egiptenii antici foloseau altfel de simboluri pentru a scrie numerele, diferite de cele pe care le folosim noi azi. Primele semne (simboluri) pe care le-au folosit pentru a scrie orice text sunt hieroglifele. Să vedem ce hieroglife foloseau ei pentru numere: o liniuță pentru 1, două liniuțe pentru numărul 2 și așa mai departe, până la 9. Pentru că deveneau greu de citit și de scris numerele mai mari, au inventat și alte simboluri. Pentru zece, desenau un arc, pentru o sută o sfoară, pentru o mie desenau o floare de lotus, pentru zece mii un deget, pentru o sută de mii un mormoloc sau o pasăre, iar pentru un milion sau pentru numere foarte, foarte mari desenau un om cu brațele ridicate.

Numerele la egiptenii antici - hieroglife

Egiptenii scriau de la dreapta la stânga, deci invers față de cum scriem noi azi. Începeau de la dreapta cu cel mai mare ordin; de exemplu numărul 132 are 1 sută, 3 zeci și 2 unități. Începeau cu simbolul pentru o sută, deci sfoara înfășurată, urmau trei simboluri pentru zece. Cele două unități le scriau ca două liniuțe verticale. Acest mod de scriere a numerelor ne amintește de descompunerea unui număr în sumă de unități, zeci, sute...

Numărul 132 scris folosind hieroglifele egiptene

Numărul 132 scris ca sumă de unități, zeci, sute

De multe ori, pentru un număr mai mic se foloseau mai multe simboluri decât pentru un număr mai mare. De exemplu, pentru se foloseau 17 simboluri, iar pentru numărul se foloseau doar 2 simboluri:

Numerele la egiptenii antici - hieroglife

Numărul 2357 scris ca sumă de unități, zeci, sute...

Egiptenii nu foloseau cifra 0. Să vedem cum scriau numărul , de exemplu (are 4 mii, 7 zeci și 3 unități):

Numerele la egiptenii antici - hieroglife

Numărul 4073 scris ca sumă de unități, zeci, sute...

Pentru a fi mai ușor de citit numerele, de obicei se puneau cel mult 5 simboluri de același fel pe un rând. Dacă era nevoie de mai multe simboluri de același fel, se puneau pe două rânduri, astfel încât să fie ușor de citit și poate să nu rămână mult spațiu nefolosit. Poate pentru a plăcea puțin și ochiului... Totuși, nu aveau reguli stricte în această privință. De exemplu, pentru a scrie numărul , simbolurile care reprezintă 1 mie sunt așezate pe două rânduri, cinci pe primul rând și patru pe cel de-al doilea rând. Simbolurile care sunt folosite pentru a scrie 1 sută sunt așezate pe două rânduri, câte trei pe fiecare rând.

Numerele la egiptenii antici - hieroglife

Numărul 9600 scris ca sumă de unități, zeci, sute...

Material care poate fi folosit cu copiii