Ce rezolvăm azi?

Pentru arhiva „Problema zilei”, click aici

Cristina, Andrei și Simona colecționează monede din diverse țări ale lumii. Cristina are cu 7 monede mai multe decât Simona și cu 4 monede mai puține decât Andrei. Câte monede ar trebui să primească Simona de la Cristina și Andrei, astfel încât cei trei copii să aibă același număr de monede?

Rezolvarea este mai jos pe pagină (click aici).

******

Rezolvare

Folosim metoda figurativă. Mai întâi, analizăm puțin problema.

Cristina are cu 7 monede mai multe decât Simona; deci Simona are cu 7 monede mai puține decât Cristina.

Cristina are cu 4 monede mai puține decât Andrei; deci Andrei are cu 4 monede mai multe decât Cristina.

Cristina are mai multe monede decât Simona; Andrei are mai multe monede decât Cristina.

Cine are cele mai multe monede? Andrei; el are cu 4 monede mai multe decât Cristina și cu 11 mai multe decât Simona.

Cine are cele mai puține monede? Simona; ea are cu 7 monede mai puține decât Cristina și cu 11 mai puține decât Andrei.

Nu știm câte monede are un copil și nici nu putem afla; desenăm un segment (linie) pentru monedele pe care le are Simona (ea are cele mai puține monede). Pentru monedele pe care le are Cristina, desenăm un segment egal cu cel pe care l-am desenat pentru monedele Simonei, la care mai adăugăm un segment, care înseamnă 7 monede (Cristina are cu 7 monede mai multe decât Simona). Pentru monedele pe care le are Andrei, copiem desenul pe care l-am făcut pentru monedele Cristinei, la care mai adăugăm un segment, care înseamnă 4 monede (Andrei are cu 4 monede mai multe decât Cristina).

Împreună, Cristina și Andrei au cu 18 monede mai multe decât Simona (7 plus 7 plus 4). Dacă n-ar fi aceste 18 monede, atunci ei ar avea același număr de monede ca Simona. Înseamnă că împărțim cele 18 monede la 3 și obținem că Simona trebuie să primească 6 monede de la Cristina și Andrei (primește 1 monedă de la Cristina și 5 monede de la Andrei; astfel fiecare va avea un număr egal de monede, cu 6 mai multe decât avea Simona la început).