Ce rezolvăm azi?

Pentru arhiva „Problema zilei”, click aici

Rezolvați ecuația:

Rezolvați ecuația, respectând ordinea operațiilor.

Rezolvarea este mai jos pe pagină (click aici).

******

Rezolvare

Avem de efectuat mai multe calcule; observăm că avem adunări, scăderi, înmulțiri, împărțiri, ridicare la putere, paranteze. Ne amintim ordinea efectuării operațiilor:

adunările și scăderile sunt operații de ordinul 1;

înmulțirile și împărțirile sunt operații de ordinul 2;

ridicarea la putere și extragerea radicalului sunt operații de ordinul 3;

dacă nu avem paranteze: mai întâi efectuăm operațiile de ordinul 3 (de la stânga la dreapta, în ordinea în care sunt scrise), apoi pe cele de ordinul 2 (de la stânga la dreapta, în ordinea în care sunt scrise), apoi pe cele de ordinul 1 (de la stânga la dreapta, în ordinea în care sunt scrise);

dacă avem paranteze: efectuăm mai întâi calculele din parantezele rotunde (mici), în ordinea de mai sus (3, 2, 1); acoladele devin paranteze drepte parantezele drepte devin paranteze rotunde, parantezele rotunde inițiale dispar. Continuăm calculele în noile paranteze rotunde, până nu mai avem paranteze.

Avem de rezolvat o ecuație de gradul I cu o necunoscută. Efectuăm calculele din paranteza dreaptă; apoi trecem în membrul drept (în partea dreaptă a egalului) termenii în care nu apare necunoscuta (îi trecem cu semn schimbat; avem +30 în membrul stâng, îl trecem îm membrul drept cu semn schimbat, deci devine -30). Împărțim ambii membri ai ecuației cu 9 și obținem că este egal cu 222.

Rezolvați ecuația, respectând ordinea operațiilor.