Scăderea numerelor naturalePentru a construi cușca Alesiei, George are nevoie de 8 scânduri. A găsit 3 scânduri în magazia sa; câte scânduri îi mai trebuie?

George are 3 scânduri pentru cușcă; știm că are nevoie de 8 scânduri. Scădem din numărul scândurilor care îi trebuie lui George (adică 8 scânduri) numărul scândurilor pe care le are deja (adică 3 scânduri); obținem că mai are nevoie de 5 scânduri. Spunem că facem operația de scădere. Putem să gândim și așa: „ce număr adunat cu 3 ne dă 8?”. Numărul 5 adunat cu 3 ne dă rezultatul 8.

Numărul din care se scade se numește descăzut, numărul care se scade se numește scăzător, iar rezultatul scăderii se numește diferență (sau rest).

Numărul din care se scade se numește descăzut, numărul care se scade se numește scăzător, iar rezultatul scăderii se numește diferență.Încearcă și tu!

Ilinca vrea să cumpere o cameră web care costă 63 de lei. Ea are 26 de lei. Ce sumă de bani îi lipsește Ilincăi?

Răspuns

„mai mic (puțin) cu ... decât ...”

Cuvintele „mai mic (puțin) cu ... decât ...” ne pot indica operația de scădere.

Maria are 830 de lei, iar Marius are cu 25 de lei mai puțin. Câți lei au împreună?

Știm câți lei are Maria, dar nu știm câți lei are Marius. Pentru a afla câți lei au împreună, trebuie să aflăm mai întâi câți lei are Marius. Maria are 830 de lei. Marius are cu 25 de lei mai puțin, deci facem operația de scădere.

Aflăm mai întâi câți lei are Marius.

Am aflat că Marius are 805 lei. Pentru a afla câți lei au împreună Maria și Marius, adunăm 830 cu 805 (adunăm sumele pe care le au cei doi). Obținem că au împreună 1635 lei.

Aflăm câți lei au împreună.Încearcă și tu!

Aflați numărul cu 56 mai mic decât 100.

Răspuns

Atenție!

Nu întotdeauna cuvintele „mai mic (puțin) cu ... decât ...” indică operația de scădere. De exemplu, știm că 26 este cu 10 mai mic decât numărul „a”. Să aflăm numărul „a”.

Pentru a afla numărul „a”, să vedem ce știm despre el. 26 este cu 10 mai mic decât numărul „a”; deci numărul „a” este mai mare decât 26 cu 10. Înseamnă că facem operația de adunare: 26 plus 10 egal cu 36. Numărul „a” este egal cu 36.

A fost nevoie să observăm că datele erau „invers”; noi le-am dat înțelesul necesar pentru a rezolva problema.Proba scăderii sau cum ne verificăm

După ce am efectuat o scădere, putem să verificăm dacă am calculat corect făcând proba. Avem două variante:

prin scădere:

Proba scăderii prin scădere: descăzutul minus diferența egal cu scăzătorul

prin adunare:

Proba scăderii prin adunare: scăzătorul plus diferența egal cu descăzutul

Încearcă și tu!

Calculați și faceți proba:

RăspunsOrdinea în care efectuăm adunările și scăderile

Într-un exercițiu în care avem adunări și scăderi, le efectuăm în ordinea în care sunt scrise, de la stânga la dreapta. Adunarea și scăderea se numesc operații de ordinul 1. Acest lucru este important când vom învăța despre ordinea operațiilor în exerciții în care mai avem înmulțiri, împărțiri și alte operații.

Într-un exercițiu în care avem adunări și scăderi, le efectuăm în ordinea în care sunt scrise, de la stânga la dreapta.

Încearcă și tu!

Calculați:

Răspuns

Dacă în exercițiu avem și paranteze, atunci efectuăm mai întâi operațiile din paranteze.

Într-un exercițiu în care avem adunări și scăderi, le efectuăm în ordinea în care sunt scrise, de la stânga la dreapta. Dacă în exercițiu avem și paranteze, atunci efectuăm mai întâi operațiile din paranteze.

Încearcă și tu!

Calculați:

RăspunsPuteți citi și ...

Scăderea numerelor naturale fără trecere peste ordin

Scăderea numerelor naturale cu trecere peste ordin